De vergewisplicht is een wettelijke verplichting voor zorgaanbieders om te controleren of nieuwe zorgverleners geschikt zijn om zorg te verlenen. Deze verplichting is vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en geldt voor alle zorginstellingen die beroepsmatig zorg verlenen, inclusief uitzendkrachten en zzp'ers.
Het doel van de vergewisplicht is om de kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen door te voorkomen dat zorgverleners meteen ongepast verleden worden ingezet. Werkgevers moeten daarom het arbeidsverleden van sollicitanten onderzoeken om te beoordelen of zij geschikt zijn voor de functie
Om aan de vergewisplicht te voldoen, kunnen werkgevers verschillende stappen ondernemen:
- Referenties controleren: Door navraag te doen bij eerdere werkgevers, kunnen er gerichte vragen gesteld worden over het functioneren van de sollicitant/toekomstige medewerker.
- Raadplegen van relevante registers:
- Controleer het BIG-register om de bevoegdheid en eventuele tuchtrechtelijke maatregelen van de sollicitant te verifiëren.
- Controleer het Kwaliteitsregister Verpleegkundige & Verzorgenden (V&V) om de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden te achterhalen. - Opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG): Hoewel een VOG alleen niet voldoende is, kan het opvragen hiervan inzicht geven in het strafrechtelijk verleden van de sollicitant. Voor sommige zorginstellingen is een VOG wettelijk verplicht.
- Voer een diploma controle uit: Is de sollicitant daadwerkelijk in het bezit van het diploma dat noodzakelijk is om de functie van zorgverlener uit te voeren.
Het is essentieel dat werkgevers kunnen aantonen dat zij opeen zorgvuldige manier het arbeidsverleden van sollicitanten hebben onderzocht. Alleen het opvragen van een VOG is onvoldoende; een combinatie van bovengenoemde stappen wordt aanbevolen om een volledig beeld te krijgen van de geschiktheid van de zorgverlener.
Door de vergewisplicht serieus te nemen en zorgvuldig uit te voeren, dragen zorginstellingen bij aan het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van de zorg die zij aanbieden.
Met name voor grotere zorginstellingen, kunnen bovenstaande taken een tijdrovende klus zijn. Vanuit checkX worden deze (én nog veel meer andere) controles tijdens de onboarding uit handen genomen. Dankzij checkX worden deze controles geautomatiseerd uitgevoerd, rechtstreeks vanuit AFAS. Alleen wanneer er zich een probleem voordoet of een controle niet juist uitgevoerd kan worden (omdat er bijvoorbeeld een maatregel is op de sollicitant), hoeft de HR-afdeling actie te ondernemen.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en controles die checkX voor jullie uithanden kan nemen? Plan een vrijblijvende demo in met onze collega Luuk en wie weet dragen jullie straks automatisch bij aan kwalitatieve, veilige zorg in Nederland!